Єгор Божок: НАТО може збільшити фінансування України

Неділя, 22 травня 2016, 10:35

Країни Північно-Атлантичного Альянсу можуть збільшити фінансування проектів в Україні у тому разі, якщо Україна зробить більш конкретні запити на допомогу.

Про це в.о. глави Місії України при НАТО Єгор Божок повідомив виданню Kyivpost.

За словами, Божка, він розраховує, що на липневому саміті НАТО у Варшаві будуть ухвалені рішення про збільшення фінансових зобов'язань НАТО щодо Україні.

"Якщо Україна визначить свої потреби більш конкретно, то 28 членів НАТО будуть готові збільшити внески в цільові фонди для допомоги Україні у зміцненні її оборонного потенціалу для реалізації кінцевої мети – вступу України до Альянсу", - сказав Божок.

Як відомо, у 2014 році після анексії Криму і вторгнення Росії до Східної України, НАТО створив чотири трастових фонди для допомоги Україні у зміцненні її обороноздатності і модернізації в чотирьох областях: С4 (командування, управління, зв'язок і комп'ютери), логістики та стандартизації, кібернетичного захисту, підготовки до карʼєрного зростання в армії та медичної реабілітації.

На сьогодні сума допомоги в рамках цих проектів Україні становить близько 5 млн євро. За словами Божка, ця сума є достатньою для того, допомогти Україні на сучасному етапі розвитку оборони.

Проте, в.о глаи місії України при НАТО наголосив на тому, що наразі, з наближенням липневого саміту НАТО Україна намагається  "разом з НАТО перейти до більш практичного співробітництва в контексті здійснення всіх цих нових проектів, концепцій і стратегій у середньостроковій перспективі".

Також він додав, що з ухваленням нової оборонної стратегії України можна буде говорити про "збільшенні коштів у трастові фонди НАТО".

"Далі мова піде про більш суттєву, практичну реалізацію проектів по впровадженню нової філософії", - наголосив Божок.

Нагадаємо, раніше Україна та НАТО домовилися разом розробити Державну програму реформування Збройних сил України на період до 2020 року, яку на саміті Альянсу у Варшаві представить президент Петро Порошенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.