У Туреччині створюється "держава однієї людини" – глава Європарламенту

Понеділок, 23 травня 2016, 08:44

Глава Європарламенту Мартін Шульц розкритикував останні політичні зміни в Туреччині.

Як повідомляє Deutsche Welle, напередодні зустрічі канцлера ФРН Ангели Меркель з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом Шульц заявив, що на його думку в Туреччині спостерігається різкий "відхід від європейських цінностей".

"Канцлер, а також глави інших європейських урядів повинні чітко сказати турецькому президентові, що його політика не узгоджується з європейськими базовими цінностями, і що таким чином він не сприяє переговорам по суті про вступ Туреччини в ЄС, а робить його фактично неможливим", - заявив Шульц.

Глава Європарламенту вважає, що Туреччина знаходиться на шляху створення "держави однієї людини" під керівництвом Ердогана. Щульц підкреслив, що в країні склалася "комбінація безприкладного політичного тиску, під яким парламент прийняв рішення про позбавлення депутатів недоторканності, а також самоусунення колишнього прем'єр-міністра".

При цьому Шульц не розцінює угоду по біженцям з Туреччиною як помилкову, оскільки в іншому випадку, "кінцеву ціну заплатили б біженці".

Як відомо, на понеділок запланована зустріч Меркель з Ердоганом про шляхи виходу із затяжної суперечки щодо реалізації угоди про реадмісію мігрантів з ЄС до Туреччини.

Видання припускає, що Меркель має поговорити з Ердоганом  про нещодавне про позбавлення майже чверті турецьких депутатів недоторканності. Це, як відомо, в першу чергу торкнеться курдських політиків. 

Нагадаємо, напередодні, 22 травня, на позачерговому з'їзді правлячої партії Туреччини її головою був обраний соратник Ердогана, Біналі Йилдирим, який, відтак, фактично, став прем'єр-міністром країни і не приховує своїх планів сприяти зміцненню влади нинішнього президента Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.