Порошенко та Путін оприлюднили різний зміст нормандських домовленостей

Вівторок, 24 травня 2016, 13:23

Учасники нормандських переговорів на найвищому рівні, які відбулися в телефонному форматі в понеділок вночі, оприлюднили суттєво відмінні дані про досягнуті домовленості.

Про це свідчать повідомлення на офіційних сайтах канцлера Німеччини, а також президентів Франції, України та Росії.

Як повідомляла "Європейська правда", на сайті Петра Порошенко стверджується, що "Нормандська четвірка" одностайно "підтримала розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі".

Створення такої озброєної місії є однією з ключових вимог Києва для  проведення місцевих виборів на окупованій території. Також принциповою позицією була наявність у даної місії важкого озброєння. Щоправда, це в повідомленні прес-служби українського президента не уточнено; натомість  зазначено, що попереду консультації щодо деталей роботи місії.

Натомість, повідомлення на сайті президента РФ спростовує інформацію з сайту Порошенка. Там йдеться не про створення нової місії, а про "підвищення ефективності (діючої) Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом надання їй додаткових повноважень, а також зміцнення Спільного центру з контролю і координації".

Це суттєво відрізняється від оголошеної Україною поліцейської місії, оскільки СММ складається з цивільних фахівців, які не можуть виконувати поліцейські функції.

Згодом в Кремлі окремо прокоментували дані українського президента, додатково спростувавши домовленості про поліцейську місію.

"Це моніторингова місія на Донбасі, в нашому розумінні це не поліцейська місія", - цитує РИА "Новости" речника Путіна, Дмитра Пескова.

На сайтах президента Франції та канцлера Німеччини фрази про поліцейську місію відсутні – там присутні загальні твердження про переговори щодо шляхів підготовки до виборів на Донбасі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.