США: звільнення Савченко має бути стимулом для повної реалізації мінських угод

Середа, 25 травня 2016, 20:48

Держсекретар США Джон Керрі радий звільнення українки Надії Савченко і вважає, що це має стати поштовхом для виконання мінських угод у повному обсязі.

Про це йдеться в заяві на сайті Держдепу США.

"Я вітаю сьогоднішні новини про те, що Надія Савченко повернулася в Україну, і що уряд України прийняв гуманітарне рішення про звільнення двох російських військовослужбовців, захоплених на українській землі і засуджених за вчинення за звинуваченнями, пов'язаними з тероризмом", - заявив Керрі.

Він нагадав, що близько двох років тому Савченко була взята в полон в бою на сході України і насильно вивезена в Росію.

"Її звільнення, після довгих важких випробувань, які включали одиночне ув'язнення, є важливою частиною виконання зобов'язань Росії з Мінським домовленостям і тепер має послужити стимулом для їх повної реалізації", - сказав Керрі.

Держсекретар США зазначив, що виконання угод повинно включати реальне, повне і стійке припинення вогню на сході України; повний доступ для ОБСЄ в зоні, охопленій конфліктом; вибори у відповідності із законодавством України, які відповідають стандартам

ОБСЄ та контролюються Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ); вивід іноземних сил та озброєння; повернення Україні повного контролю над державним кордоном.

"Ми також закликаємо Росію виконати свої зобов'язання згідно з Мінськими домовленостями і звільнити всіх заручників і незаконно утримуваних осіб", - сказав Керрі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.