ЄС закликає Боснію опублікувати дані перепису, які викликали суперечку у країні

Четвер, 26 травня 2016, 20:18

Чиновники Європейського Союзу закликали владу Боснії опублікувати дані перепису населення 2013 року до 1 липня, щоб дозволити країні рухатися до членства в ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Перепис розглядається як життєво важливий інструмент економічного та соціального планування і ЄС каже, що Боснія повинна опублікувати результати, якщо хоче, щоб у Брюсселі розглянули заявку на членство, подану в лютому.

Єврокомісія має підготувати висновок щодо Боснії до літа і для цього необхідна детальна економічна, соціальна та правова інформація по країні із населенням у 3,8 млн осіб, що може забезпечити перепис.

Але після публікації даних у Сербії виникла суперечка через спосіб, хто живе у двох автономних регіонах - Республіці Сербській, в якій домінують серби, і Федерації, яку ділять хорвати і мусульмани-боснійці.

Статистичне агентство Боснії минулого тижня вирішило, що процес переписних листів буде здійснений у відповідності зі стандартами ЄС та іншими міжнародними стандартами, що викликало невдовлення боснійських сербів.

Статистичне агентство Республіки Сербської повідомило, що місце проживання має бути визначене за місцем роботи або освіти, і що багато боснійських і хорватських біженців, які повернулися в свої будинки в регіоні після війни 1992-95, не живуть там весь час.

Ця пропозиція викликає серйозні заперечення з боку посадових осіб в Боснійсько-хорватської федерації, які кажуть, що такі дії "зітруть" більше 400 000 жителів з бази даних.

Сербські депутати в парламенті Боснії скликав екстрене засідання на понеділок, щоб обговорити перепис, заявивши, що рішення про спосіб обробки інформації було зроблено без згоди сербів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.