ЄСПЛ 2 червня оголосить рішення щодо справи Герман, яка позивалася до "Вечірніх вістей"

Виправлено
П'ятниця, 27 травня 2016, 14:41

Європейський суд з прав людини 2 червня оголосить своє рішення у справі "Інститут економічних реформ проти України" (no. 61561/08)", яка стосується Ганни Герман.

Про це свідчить інформація на сайті суду.

У травні 2007 року газета "Вечірні вісті" опублікувала критичну статтю про Герман, яка на той час була одним із головних спікерів тодішнього прем'єр-міністра Віктора Януковича.

"У той час газета була тісно пов'язана з Юлією Тимошенко, політичним лідером і основним суперником Віктора Януковича. У липні 2007 року пані Герман подала позов про наклеп проти компанії та автора статті", - йдеться у повідомленні.

У грудні 2007 року суд першої інстанції ухвалив рішення на користь Герман, ґрунтуючись на тому, що деякі заяви, зроблені у статті стосовно квартири в Києві, містили неправдиву інформацію, яка була негативною і образливою для Герман.

Згідно з інтерпретацією судом деяких висловлювань у статті, автор припускає, що Герман підтримує Януковича тільки тому, що вона хотіла б стати членом парламенту і отримати квартиру в Києві, на яку мають право члени парламенту.

"Суд встановив, що Герман не просила і не отримувала квартиру як депутат, і що заяви про це не були перевірені або доведені відповідачами. Компанії було наказано відкликати ці заяви і виплатити пані Герман 1700 гривень (близько 300 євро на той момент) в якості компенсації. Це рішення було згодом залишено в силі судами вищої інстанції, Верховний суд не задовольнив апеляцію компанії в травні 2008 року", - йдеться у заяві.

Посилаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів), заявник скаржиться на це рішення, стверджуючи, що у статті містилися сатиричні вираження, які є авторським поглядом на те, що змусило пані Герман змінити сторону в українському політичному житті, і не були призначені для розповсюдження неправдивих відомостей про неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: