Туреччина готова домовлятися з Росією – МЗС

Понеділок, 30 травня 2016, 10:53

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу не виключив можливості нормалізації відносин з Росією і виступив з критикою дій США в Сирії.

Про це повідомляє Anadolu.

Коментуючи слова президента Росії Володимира Путіна про готовність поліпшити відносини з Туреччиною, Чавушоглу сказав: "Путін заявляє, що очікує від турецької сторони кроку в даному питанні. Ми також пропонуємо створити спільну робочу групу, де , обговорювалася майбутні кроки сторін", - зазначив він

Даючи оцінку діям США в Сирії, Чавушоглу розкритикував співпрацю США із PYD (яка є сирійськими крилом забороненої в Туреччині Робітничої партії Курдистану) на тлі спроб режиму Башара Асада захопити контрольований терористами ІДІЛ місто Ракка.

"Співпрацювати з одного терористичною організацією в боротьбі з іншого – помилково і негідно", - підкреслив Чавушоглу.

За словами глави турецької дипломатії, справжньою метою PYD є розчленування Сирії.

Він також привернув увагу до перенесення Вашингтоном дати поставок до Туреччини ракетних артилерійських комплексів високої мобільності.

"Тепер вже озвучується дата серпня 2016 року. На жаль, США не дотримуються обіцянок. Ми повністю готові прийняти комплекси, однак замість цього Вашингтон відправляє у Сирію військовослужбовців в уніформах з емблемами терористів. Подібна позиція не має нічого спільного з союзницькими відносинами. Це - подвійні стандарти", - сказав Чавушоглу. 

Нагадаємо, 28 листопада Росія 2015 року запровадила санкції проти Туреччини у відповідь на збитий турецькими ВПС російський літак Су-24.

Санкції, зокрема, передбачають заборону на ввезення в Росію з Туреччини апельсинів, мандаринів та інших овочів та фруктів.

Крім того, президент РФ Володимир Путін доручив призупинити з 1 січня 2016 року дію безвізового режиму з Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.