Штайнмаєр припускає можливість поетапного зняття санкцій з РФ

Вівторок, 31 травня 2016, 08:38

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає за можливе поетапне зняття санкцій з Росії у випадку прогресу у врегулюванні ситуації на Донбасі.

Про це він заявив на конференції "Потсдамські зустрічі" під час німецько-російського форуму у Берліні, повідомляє сайт німецького дипломатичного відомства.

"Дії за принципом "все або нічого" досі не наблизили до імплементації мінських домовленостей. Треба встановити стимули для обох сторін і при істотному прогресіповинно бути можливе поступове зменшення санкційного інструментарію", - сказав Штайнмаєр.

В той же час він підкреслив, що про визнання анексії Криму не може бути й мови, і так не може бути військового вирішення конфлікту в Україні.

"Ми вибрали третій варіант і зупинили свій вибір на політичному і економічному тискові, а пізніше - у вигляді санкцій. Але санкції не є самоціллю. Очевидно, що небезпекою санкцій і контрсанкцій є спіраль ескалації", - сказав він.

"І санкції вже точно не спосіб поставити партнера на коліна. Ніхто не може бути зацікавлений у тому, щоб економічно зруйнувати Росію. Це безумовно не додало б безпеки в Європі. Санкції повинні служити стимулом для політичної поведінки, спрямованої на припинення конфлікту", - додав міністр.

Штайнмаєр наголосив, що Європа повинна наполегливо продовжувати відстоювати свої позиції, якщо порушуються її принципи, але при цьому повинна докладати сили заради розрядки і пошуку діалогу.

"Тобто в нинішній ситуації, з нашої точки зору, необхідно продовжувати чинити тиск, але що стосується механізму санкцій – робити це треба розумно, як я вже говорив минулого тижня", - сказав міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.