BBC показала фільм "Хто збив MH17", що свідчить про причетність РФ до катастрофи

Середа, 4 травня 2016, 10:45

На британському телеканалі BBC-2 вийшов в ефір фільм "Хто збив MH17". Попри те, що фільм свідчить про причетність Росії до катастрофи, автори вдалися до російських штампів про "громадянську війну" в Україні.

Стрічка вийшла в ефір пізно ввечері 3 травня (після опівночі за Києвом), її повтор запланований телеканалом на середу, 4 травня, а також на 7 травня.

Як відомо, фільм став об’єктом скандалу через публікації британських таблоїдів, що повідомили про зміст фільму та стверджували, що він містить "нові докази вини України".

Водночас зміст фільму, переказаний на сайті Української служби BBC, дозволяє пересвідчитися, що це дані були некоректними.

Автори стрічки виклали всі ключові версії, що лунали в медійному середовищі, включно з тими антиукраїнськими версіями, що були штучно згенеровані на території РФ та серед сепаратистів.

Перша частина фільму присвячена виключно конспірологічним теоріям, через що може скластися враження, що він звинувачує Україну в причетності до катастрофи авіалайнера. Однак надалі наводяться фактичні дані та пояснення експертів, які доводять хибність звинувачень на адресу України. Детально подане розслідування групи Bellingcat, яка довела причетність російських регулярних військ до катастрофи. Аналізується також вплив інформаційної війни на поширення різних версій.

Автор водночас не робить висновку при винуватця катастрофи та пропонує глядачеві самостійно обрати версію, яка є найреалістичнішою.

Водночас кидається в очі кількаразове вживання автором фільму терміну "громадянська війна" щодо конфлікту на Донбасі, який є загальновживаним в Росії та вважається "пропагандистським штампом" на Заході.

Раніше до BBC вже надходили протести через цей термін, що звучав від авторів телесюжетів, після чого в британській корпорації пообіцяли утримуватися від його вживання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.