Єврокомісія запропонувала скасувати візи Туреччині. Залишається 5 вимог

Середа, 4 травня 2016, 14:07

Європейська комісія у середу висунула законодавчу пропозицію Європейському парламенту та Раді Європейського Союзу скасувати візи для громадян Туреччини.

Про це заявив віце-президент ЄК Франс Тіммерманс.

Пропозиція була подана разом із звітом про прогрес Туреччини у виконанні вимог дорожньої карти щодо лібералізації візового режиму.

Водночас, Тіммерманс наголосив на тому, що Туреччина все ще повинна виконати 5 пунктів дорожньої карти до кінця червня.

Пункти, які повинна виконати Туреччина задля того, щоб отримати безвізовий режим, стосуються боротьби з корупцією, захисту даних, судового співробітництва з усіма державами, розвитку співробітництва з ЄВРОПОЛОМ та перегляду законодавства і практики щоод боротьби з тероризмом.

"Ми висуваємо пропозицію, яка відкриває шлях Європейському парламенту і державам-членам вирішуити питання про скасування візового режиму, коли всі показники будуть виконані", - зауважив Тіммерманс.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що Туреччина не виконала 8 з 72 необхідних вимог для запровадження безвізового режиму з ЄС.

Найбільш важливою невиконаною вимогою залишається перегляд закону "Про боротьбу з тероризмом і організованою злочинністю" з метою захисту фундаментальних прав.

Водночас Анкара вжила вчора нові заходи для вирішення одного з восьми критеріїв - дала дозвіл кіпрським громадян подорожувати в Туреччину без віз.

Як повідомлялося, Єврокомісія у травні може подати законодавчу ініціативу в Європарламент і Раду ЄС щодо надання Туреччині безвізового режиму з Євросоюзом.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що Євросоюз не має наміру пом'якшувати вимоги до Туреччини для запровадження безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.