Євродепутати нагадали владі РФ про умови утримання українців у в’язницях

П'ятниця, 6 травня 2016, 12:05

Депутати Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський та Казімеж Міхал Уяздовський написали листи до керівників російських пенітенціарних установ, де утримуються українські громадяни – Микола Карпюк, Станіслав Клих, Геннадій Афанасьєв, Олександр Костенко та Юрій Солошенко.

Про це повідомила Фундація "Відкритий діалог".

Євродепутати попередили, якщо права українців будуть порушуватися і надалі, то кількість росіян в санкційному списку ЄС може зрости.

В своїх листах європарламентарі висловили занепокоєння умовами утримання українців, а також тривожними відомостями про ненадання їм кваліфікованої медичної допомоги, якої ті потребують. 

Особлива стурбованість була висловлена у зв’язку із погіршенням стану здоров’я 74-річного Юрія Солошенка, якому у колонії діагностували рак. Крім того він має інші недуги, серед яких - захворювання серця.

"Європейський Союз продовжуватиме пильно стежити за справою Юрія Солошенка та інших українців, що були незаконно ув’язнені в Росії в контексті триваючого російсько-українського конфлікту. Будь-яке порушення міжнародного законодавства буде слугувати причиною для введення персональних санкцій проти осіб, причетних до цих ганебних випадків переслідування", - йдеться в листі Саріуш-Вольського.

Інші ув’язнені українці також зіткнулись з випадками ненадання їм необхідної медичної допомоги. 

Саріуш-Вольський та Уяздовський попросили керівників російських пенітенціарних установ інформувати їх про стан здоров’я українців.

Депутати також закликали забезпечити належне відвідування ув’язнених родичами та українськими дипломатами, як того вимагає російське законодавство.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.