У Польщі створять музей радянських пам'ятників

Понеділок, 9 травня 2016, 13:27

За ініціативою Інституту національної пам'яті в Польщі буде створено музей під відкритим небом, в якому зберуть демонтовані радянські пам'ятники.

Про це повідомляє Радіо "Польща" з посиланням на директора відділу освіти Інституту національної пам'яті Анджея Завистовського.

За його словами, в результаті процесу декомунізації польського громадського простору постало питання, що робити з демонтованими радянськими пам'ятниками.

З'явилася ідея зібрати в одному місці ці свідоцтва комуністичного минулого і створити музей під відкритим небом, який буде показувати, чому ці пам'ятки з'являлися і чому були демонтовані.

Заступник директора інституту Павло Укельский, в свою чергу, підкреслює, що мета створення музею, насамперед, просвітницька.

"Це не буде "ностальгічний Діснейленд", а простір, в якому, передусім, молодь зможе познайомитися з історією і зрозуміти, що ці монументи, звані "пам'ятниками подяки Червоній Армії", були символами поневолення Польщі Радянським Союзом", - відзначив він.

9 травня делегація інституту зустрінеться з владою міста Борне-Суліново (Західно-Поморське воєводство), які запропонували створити музей на території гміни, в якій за часів ПНР знаходилася база радянських військ.

Другим варіантом місця є місцевість Червони-Бур під містом Ломжа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.