Венеціанська комісія оприлюднила рішення по закону про "партійну диктатуру"

Вівторок, 14 червня 2016, 13:23

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) оприлюднила рішення щодо змін до закону "Про вибори народних депутатів", більше відомих як "закон про партйну диктатуру".

Рішення Венеціанської комісії було опубліковане 13 червня на її сайті.

Комісія нагадує, що закон був прийнятий 16 лютого і вже був використаний кілька разів різними політичними силами, хоча його і критикували неурядові організації, в тому числі Комітет виборців України, Реанімаційний пакет реформ.

"Венеціанка" зазначає, що прийняті зміни вводять імперативний мандат для потенційних членів парламенту, що "є неприйнятним для сучасної демократії".

"Повноваження політичних партій після того, як вибори вже відбулися, виключати зі своїх списків кандидатів, які "вважаються необраними", але зберігають потенціал бути обраними, у світлі європейських стандартів мають бути скасовані", - йдеться у рішенні.

Як відомо, зміни до закону "Про вибори народних депутатів", що більше відомі як "закон про партійну диктатуру", були ухвалені парламентом в лютому і стали частиною домовленостей про ротацію уряду. Вони не мали достатньої підтримки в сесійному залі і були підтримані після 20 провальних голосувань. Після чого ключові парламентській партії, в тому числі БПП та Фронт Змін, провели з’їзди для зміни своїх виборчіх списків зразка 2014, викресливши х них небажаних кандидатів.

Як зазначала "Європейська правда", висновки Венеціанської комісії не є юридично зобов’язуючими для України, однак в разі, якщо Київ проігнорує висновки ВК, це викличе претензії з боку західних партнерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.