Парламент Хорватії виніс вотум недовіри уряду

Четвер, 16 червня 2016, 19:06

Парламент Хорватії у четвер проголосував за вотум недовіри уряду Тихоміра Орешковича.

Про це повідомляє видання Vecernji list.

За недовіру уряду, який перебуває при владі лише 5 місяців, проголосували 125 депутатів, 15 були проти і двоє утрималися.

Ініціатором голосування по вотуму виступила найбільша парламентська правоцентристська партія Хорватська демократична співдружність (ХДС), що входить у співдружність, яка звинуватила Орешковича у зловживаннях під час призначення членів Агентства безпеки і розвідки.

"Я прийшов сюди з найкращими намірами допомогти своїй країні, я робив все, що в моїх силах, намагаючись забезпечити краще майбутнє Хорватії", - сказав Орешкович, заперечуючи звинувачення.

Відставка уряду поглиблює кризу в країні, яка посилилися через сварки між ХДС і молодшим партнером по коаліції, партією Most.

Напередодні лідер ХДС і перший віце-прем’єр Томіслав Карамарко подав у відставку після скандалу.

Як відомо, у травні в Хорватії вибухнув скандал щодо конфлікту інтересів навколо Карамарко через діяльність піар-компанії його дружини.

Як наслідок, віце прем’єр Божо Петров закликав Карамарко подати у відставку, а опозиційна Соціал-демократична партія Хорватії висунула йому вотум недовіри.

Після цього Тихомир Орешкович закликав піти у відставку обох віце-прем’єрів.

Орешкович є колишнім фармацевтом і не входить до жодної з партій. Він стверджує, що партійні чвари заважають країні, яка є найновішим членом ЄС і лише минулого року вперше за 6 років продемонструвала економічне зростання, проводити реформи.

Новий уряд Хорватії має бути сформований протягом 30 днів. В іншому випадку парламент буде розпущено, а президент має призначити нові вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.