Болгарія відмовилася приєднуватися до флоту НАТО у Чорному морі

П'ятниця, 17 червня 2016, 08:34

Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що його країна не братиме участі у створенні флоту НАТО у Чорному морі.

Про це він розповів у четвер 16 червня на спільній прес-конференції з президентом Болгарії Росеном Плевнелієвим, повідомляє Reuters.

Таким чином, Болгарія відмовилися від приєднання до флоту НАТО, головним завданням якого мала би бути протидія російським військам на Чорному морі.

"Я завжди кажу, що я хочу бачити у Чорному морі вітрильники, яхти, великі катери з туристами і не хочу, щоб це море стало ареною військових дій... не потрібна війна на Чорному морі", - сказав Борисов.

"Давайте припинимо спекуляції, що у Чорному морі якийсь флот буде колись воювати. Болгарія - це мирна країна, і її зовнішня політика не спрямована проти когось", – додав президент Плевнелієв.

Агенція відзначає, що питання флоту у Чорному морі, як очікується, буде знову порушено на Варшавському саміті НАТО.

Як відомо, Туреччина і Румунія раніше закликали до створення флоту НАТО на Чорному морі, адже цей регіон є важливим для Сходу і Заходу з урахуванням його енергетичних запасів та близькості до Близького Сходу.

Втім, Болгарія висловила готовність взяти участь у розгортанні багатонаціональної сухопутної бригади НАТО в Румунії. 

Раніше повідомлялося, що Туреччина, Болгарія та Румунія можуть розширити морську присутність НАТО у Чорному морі, що стане частиною значно ширшої стратегії стримування Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.