"Вечірні вісті" виграли у Страсбурзі суд у справі Ганни Герман: газета має право на іронію

Четвер, 2 червня 2016, 12:46

Європейський суд з прав людини, розташований у Страсбурзі, знайшов порушення Європейської конвенції з прав людини в рішенні українського суду за позовом Ганни Герман проти редакції газети "Вечірні вісті".

Відповідне рішення опубліковане на сайті ЄСПЛ.

Приводом для судової суперечки стала фраза у статті  "Вечірніх вістей" від 2007 року: "Не кожному Янукович дасть квартиру в Києві. Мало у нас таких зірок як Ганна Герман, які коштують як квартира в Києві".

Герман в Печерському суді довела: на її думку, ця фраза означає, що вона погодилася стати членом ВР "виключно заради отримання квартири в Києві". Апеляційна інстанція погодилася з думкою суддів Печерського суду.

Однак, як пояснила суддя ЄСПЛ Від України Ганна Юдківська, при цьому український суд не помітив того, що він оцінює "статтю-фейлетон", а не новинний матеріал.

Європейський суд "із задоволенням відзначив, що національні суди прагнули відокремити ствердження факту від оціночних суджень", але вони не звернули уваги на сатиричний тон статті, гіпотетичні граматичні форми, та відкриту заяву автора, що його вислови мають сприйматися як іронічні", - пояснила Юдківська.

Водночас, Страсбурзький суд відхилив майновий позов. Редакція газети (юридична особа "ТОВ Інститут економічних реформ") та автор статті хотіли отримати від держави 1 млн євро та 2 млн євро відповідно як компенсацію репутаційних втрат через неправомірне рішення судів.

За рішенням ЄСПЛ, Україна має сплатити позивачеві лише сатисфакцію в сумі 4,5 тис євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.