Треба зʼясувати, чи хоче Велика Британія вийти з ЄС – Могеріні

Вівторок, 28 червня 2016, 18:13

Високий представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні вважає, що головним на сьогодні питанням стосовно Brexit є з’ясування того, чи хоче сама Велика Британія розпочинати переговори щодо виходу з ЄС.

Про це вона сказала у Брюсселі перед початком саміту ЄС.

"Головне питання на сьогодні – це з’ясувати, хоче чи ні Велика Британія розпочинати переговори щодо Brexit. Наразі ми отримуємо суперечливі сигнали з Лондону. Ми збентежені політичною ситуацією в Лондоні та у всій Великій Британії", - відзначила Могеріні.

За словами Могеріні, всі в ЄС бажають того, аби Британія залишилася в ЄС, але "народ Британії чітко висловив бажання вийти з ЄС".

"Наразі інституції Британії мають знайти шлях, як реалізувати політичну волю своїх громадян. Вони також мають відповідальність перед 440 млн. громадянами ЄС, які залишаться в ЄС - вони мають право знати, в якому ЄС вони залишаються", - підкреслила вона.

Могеріні підкреслила, що Британія має чітко визначитися, чи є вона у складі ЄС чи ні, адже "не можна бути в ЄС наполовину".

Високий представник наскільки вона розуміє слова прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, що все буде зроблено у відповідності до процедури, а це означає "запит на відкриття переговорів щодо виходу, потім переговори щодо виходу, і після цього ми проведемо переговори, якого виду партнерство ми хочемо мати з третьою країною". 

Раніше повідомлялося, президент Європейського парламенту Мартін Шульц вважає, що стаття 50 Угоди про ЄС щодо процедури виходу Британії з ЄС може бути задіяна вже у вересні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.