Стратегія ЄС: істотні зміни в стосунках з РФ поки неможливі, буде вибіркова співпраця

Середа, 29 червня 2016, 16:53

Істотні зміни в стосунках між ЄС і Росією можливі лише за умови поваги до міжнародного права, у довгостроковій перспективі йдеться лише про "вибіркову співпрацю".

Про це йдеться у Глобальній стратегії зовнішньої і безпекової політики ЄС "Спільне бачення, спільна дія: Сильніша Європа", оприлюдненій Зовнішньополітичною службою ЄС.

"Порушення росією норм міжнародного права і дестабілізація України стало викликом для самою суті європейського порядку. ЄС буде єдиним у відстоюванні міжнародного права, демократії, прав людини, співробітництва і права кожної країни вільно обирати своє майбутнє", - йдеться у документі.

У стратегії зазначається, що послідовний і єдиний підхід має лишатися наріжним каменем у стосунках між Росією і ЄС.

"Істотні зміни у відносинах між ЄС і Росією базуються на повній повазі до міжнародного права і принципів, що лежать в основі європейської безпеки, в тому числі до Гельсінського заключного акту і Паризької хартії. Ми не визнаємо незаконну анексію Росією Криму і не приймаємо дестабілізацію Східної України" - йдеться у документі.

Передбачається, що ЄС і надалі буде "зміцнювати східних сусідів, підвищуватиме їхню стійкість і підтримувати їх право вільно будувати свої стосунки з Євросоюзом".

Водночас, зазначає документ, ЄС і Росія взаємозалежні.

"Тому ми будемо залучати Росію для обговорення розбіжностей і будемо співпрацювати, якщо наші інтереси перетинатимуться. На додачу до тих питань зовнішньої політики, щодо яких ми зараз співпрацюємо, вибіркова співпраця може бути в таких сферах європейського інтересу, як клімат, Арктика, морська безпека, освіта, наукові дослідження і транскордонне співробітництво" - зазначає стратегія.

Співпраця має передбачати глибші соціальні зв’язки шляхом полегшення пересування студентів, представників громадянського суспільства і бізнесу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.