Британія випустить пластикову купюру 5 фунтів із зображенням Черчілля

Фото
П'ятниця, 3 червня 2016, 09:43

Банк Англії оприлюднив дизайн нової купюри номіналом в п'ять фунтів.

Про це повідомляє ВВС.

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Уінстон Черчилль зображений на лицьовій стороні банкноти, на звороті  знаходиться зображення королеви Єлизавета II.

Нова купюра буде пластиковою. Видання відзначає, що платикові купбри використовують в Австралії, Канаді, Брунеї та інших країнах.

 

На думку банкірів, використання пластика в якості матеріалу для банкнот допоможе боротися з фальшивомонетниками і продовжить термін використання кожної купюри до п'яти років.

Втім, в Банку Англії відзначили, що мінусом пластикових грошей  те, що спочатку вони будуть злипатися у гаманці.

За основу зображення Черчілля взято фотознімок, зроблений 30 грудня 1941 року.

На банкноті буде також відомий вислів знаменитого британського прем'єра: "Мені нічого запропонувати [британцям] крім крові, тяжкої праці, сліз і поту".

Це знаменита цитата з першої промови Черчілля на посаді прем'єр-міністра після вступу Британії в Другу світову війну, що прозвучала в Палаті громад 13 травня 1940 року.

На задньому плані купюри вигляд на Вестмінстерський палац з південного берега Темзи, вежа Біг-Бен зі стрілками, що показують 3 години, - час промови Черчілля, а також медаль Нобелівської премії з літератури, якої політик був удостоєний в 1953 році.

 

Нова банкнота номіналом 5 фунтів буде запущена в обіг 13 вересня. Для пристосування під нові гроші банкоматів та кас, власникам банків і магазинів доведеться витратити близько 200 млн фунтів.

Повідомляється також, що за пластиковими 5 фунтами підуть купюри номіналом 10 і 20 фунтів. На "двадцятці" буде зображений британський художник Джозеф Вільям Тернер, її випуск почнеться у 2020 році.

На купюрі номіналом в 10 фунтів, яка з'явиться в 2017 році, буде зображена письменниця Джейн Остін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.