Клімкін назвав конкретні умови для можливого скасування санкцій проти РФ

П'ятниця, 3 червня 2016, 11:42

Скасування західних санкцій проти Росії можливе лише за умови виведення російських військових з Донбасу, повернення контролю над кордоном Україні і запровадження міжнародної збройної поліцейської місії.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін в інтерв’ю німецькому виданню Tagesspiegel.

"Якщо кордон буде під контролем ОБСЄ, російські війська і зброю буде виведено, якщо у нас буде міжнародна збройна поліцейська місія на Донбасі і там проведуть справжні вибори, то ми зможемо говорити про скасування санкцій. Але не можна просто сказати: ми можемо почати з виборів, а потім зняти перші санкції. Ні в якому разі. В останні дні 15 людей було вбито на Донбасі, понад 20 отримали поранення. Ситуація в області безпеки погіршилася", - сказав Клімкін.

Міністр також відзначив, що висловлювання німецьких дипломатів про можливе поетапне скасування санкцій він не розглядає як зміну позиції німецького уряду.

"Ні, ми разом абсолютно дотримуємося чіткої лінії. Якщо Мінські угоди буде реалізовано, відбудеться зняття санкцій Якщо ні – на скасування немає жодних шансів", - сказав він.

Клімкін додав, що ставити зараз під сумнів санкції – контрпродуктивно, і він про це докладно говорив з главою німецького МЗС Франком-Вальтером Штайнмаєром на зустрічі у Берліні 1 червня.

"Він каже, що нам потрібен суттєвий прогрес, перш ніж ми почнемо говорити про зменшення санкцій. Ми маємо конкретну думку, як цей прогрес повинен виглядати: ми потребуємо реальної деескалації, повного контролю усього Донбасу через ОБСЄ, контролю кордону з Росією, вільних і справедливих виборів, а також виведення російських військ і зброї", - сказав Клімкін.

"Було б неправильно за маленький прогрес потроху знімати санкції. Йдеться про солідарність. Ця політична солідарність, безумовно, потрібна, щоб змусити Росію до реалізацію мінських угод", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.