ЄС завершує в Україні проект із радіаційної безпеки вартістю 2 млн євро

Четвер, 30 червня 2016, 16:38

30 червня Європейський Союз передав Україні інтегровану систему "RODOS", що допоможе українській владі приймати обґрунтовані рішення у випадку радіаційних аварійних ситуацій.

Про це повідомляє прес-служба Представництва Європейського Союзу в Україні.

Система "RODOS" (англійською "Real-time On-line DecisiOn Support System" - "Онлайн-система підтримки прийняття рішень у режимі реального часу") вимірює радіацію у режимі реального часу та працює на базі фактичних метеорологічних прогнозів.

У такий спосіб система прогнозує змін, що відбуваються у довкіллі під час радіаційної небезпеки. Після трирічного періоду впровадження проекту, "RODOS" було розміщено на всіх атомних електростанціях України.

Систему також сполучено з контрольно-вимірювальними станціями Українського гідрометцентру, Державної інспекції ядерного регулювання України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Цю систему застосовують багато країн-членів ЄС для забезпечення ефективного реагування у випадку виникнення ядерної або радіаційної надзвичайної ситуації як на державному, так і на міжнародному рівнях.

За підтримки ЄС Україна має намір надалі розширити свою систему "RODOS" задля розвитку спеціалізованого модулю симуляції лісових пожеж. Система, зокрема, допоможе передбачати наслідки великих лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: