Європарламент хоче загальмувати безвізовий з Грузією мінімум до жовтня

Вівторок, 7 червня 2016, 17:09

В Європарламенті до жовтня не планується обговорення питання візової лібералізації для Грузії.

Про це заявив євродепутат, віце-президент Європейської народної партії Яцек Саріуш-Вольський після зустрічі з президентом Грузії Георгієм Маргелашвили у Страсбурзі, повідомляє грузинський телеканал "Руставі 2".

За словами Саріуша-Вольського, обговорення грузинського питання відкладено до осінньої сесії Європарламенту через те, що у ЄС все ще обговорюють механізм, який дозволяв би швидко припиняти безвізовий режим з усіма країнами, які під нього підпадають.

"Ситуація в Європі змінилася, механізм, який у разі порушень припиняв би візовий режим, ще не готовий. Процес, імовірно, буде відкладено до жовтня. Але чим більше Грузія зробить для викорінення дефіциту демократії, тим швидше і легше це відбудеться", - сказав він.

Це може мати наслідок також і для України, оскільки в ЄС обговорюють також можливість нашої прив'язки до механізму призупинення безвізового режиму.

Між тим, у вівторок із Маргелашвілі зустрівся президент Європарламенту Мартін Шульц, які після переговорів відзначив, що Грузія виконала всі умови для скасування віз.

"Грузія виконала всі критерії для лібералізації візового режиму - тепер необхідно розглядати без зволікання", - написав Шульц у Twitter.

Крім того, Комітет закордонних справ Європарламенту визнав, що ЄС повинен лібералізувати візовий режим для громадян Грузії, так як країна виконала всі вимоги.

"Безвізовий режим Євросоюзу для Грузії не повинен бути заручником інших дебатів щодо Туреччини, України або Косово", - йдеться в повідомленні.

Минулого тижня посли ЄС у Брюсселі обговорили надання безвізового режиму для Грузії, однак не прийняли ніякого рішення через побоювання нових хвиль міграції. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.