У Раді підготували відповідь на рішення Сенату Польщі щодо Волинської трагедії

Середа, 13 липня 2016, 18:33

У Верховній Раді висловлюють стурбованість постановою Сенату Польщі щодо Волинської трагедії і закликають припинити політизацію історичних питань і зосередитися на конструктивній побудові взаємин між Україною і Польщею.

Про це йдеться в проекті постанови Верховної Ради №4948, яка зареєстрована 12 червня, повідомляє LB.ua.

Інформація про постанову є на сайті Верховної Ради, але текст документа поки відсутній. Ініціатором постанови виступила група із 26 народних депутатів.

"Ухвалення Сенатом Республіки Польща антиукраїнської постанови перекреслює весь політичний і дипломатичний доробок та зусилля держав і народів, спрямовані на взаємне прощення та примирення і  вшанування пам’яті невинно убієнних українців та поляків", - йдеться у тексті постанови.

Депутати наполягають, що постанова Сенату є політично незбалансованою і юридично некоректною, а також спрямована на свідомий підрив дружньої атмосфери українсько-польських відносин.

Депутати усвідомлюють, що єдиним шляхом примирення є вивчення історичної правди і взаємне християнське прощення, до якого закликав Папа Римський Іван Павло ІІ.

"Верховна Рада знову звертається з щирою проханням пробачити і прощає, в дусі християнської моралі і примирення, гріхи тих українців і поляків, які в умовах воєнних потрясінь свідомо чи несвідомо стали на шлях зла, підняли руку на беззбройних та беззахисних польських і українських братів і сестер". - йдеться в документі.

Нагадаємо, 7 липня верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії.

У своїй резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Водночас 11 липня в інтервʼю Польському радіо віце-маршалок Сейму, представник партії Kukiz-15 розкритикував той факт, що резолюцію про вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії ухвалив лише Сенат, а не Сейм, де розгляд цього питання "заморожений".

За його словами, Польща у цьому питанні "піддалася на міжнародний тиск" з боку США та України.

Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко поклав квіти до пам'ятника жертвам волинської трагедії, ставши на коліно перед ним.

Досі жоден з українських високопосадовців, що був з візитом у Варшаві, не відвідував Волинський сквер, де розташований пам’ятник.

Детальніше про нове загострення у двосторонніх відносинах між Україною та Польщею читайте у колонці на ЄвроПравді: Напередодні катастрофи: чи витримають українсько-польські відносини нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.