США пропонують РФ угоду по боротьбі з ІДІЛ та "Аль-Каїдою" у Сирії – ЗМІ

Четвер, 14 липня 2016, 14:25

Сполучені Штати пропонують Росії військову угоду щодо спільної боротьби проти терористичних угруповань "Ісламська держава" і "Аль-Каїда" в Сирії.

Про це пише The Washington Post з посиланням на документ, який опинився у розпорядженні видання.

"У тому випадку, якщо угода буде укладена, роль США у конфлікті, який триває у Сирії вже 5 років, радикально зміниться", – відзначається у публікації.

"У восьмисторінковому документі йдеться про те, що США закликають Росію проводити спільні авіаудари по ІДІЛ та бойовиках "Фронту Аль-Нусра". Також там містяться пропозиції про те, щоб американські і російські військові будуть "працювати разом, щоб перемогти екстремістські групи", – продовжує видання.

Втім, держсекретар США Джон Керрі відмовився коментувати наявність такого проекту угоди.

За словами американських чиновників, наразі договору з Москвою немає і перспективи такої угоди незрозумілі.

"Ми не будемо коментувати деталі документів, які не були затверджені або погоджені", – на умовах анонімності розповів газеті високопосадовець Держдепартаменту.

Припускається, що новостворена американсько-російська "Об'єднана група зі взаємодії" буде знаходитися недалеко від Аммана, що в Йорданії. На початковому етапі, США та РФ мають поділитися даними розвідки, далі вони "повинні будуть координувати процедури, що дозволять проводити комплексні операції (проти терористичних угруповань ІДІЛ та "Фронту Аль-Нусра")".  

У відповідь на таку пропозицію США очікують від росіян того, щоб вони натиснули на Асада і змусили того припинити бомбардування помірної опозиції та цивільного населення, забезпечити безперешкодний доступ гуманітарної допомоги повстанцям, які знаходяться в облозі урядових військ.

Пропозиція щодо координації дій військовими США та РФ в першу чергу стосуватиметься однієї з найбільш гострих проблем з зусиль для забезпечення дотримання припинення вогню в Сирії.

Йдеться про бомбардування позицій терористичного "Фронту Аль-Нусра", який є відділенням "Аль-Каїди" у Сирії. Бойовики цієї організації часто беруть участь у різноманітних союзах з представниками сирійської опозиції, яких підтримують США та їхні арабські союзники.

Через це США практично припинили бомбардувати позиції "Фронту Аль-Нусра", в той час як Росія не вагається і продовжує бомбардувати позиції союзників "Аль-Каїди", що призводить до значних жертв серед мирного населення.

Проте зараз все вказує на те, що значного прогресу очікувати не доводиться.

"Заплановані на суботу переговори у Москві відбудуться менше ніж за три тижні до кінця терміну, який Барак Обама відвів для досягнення прориву у врегулюванні сирійського конфлікту", – відзначає видання.

Видання відзначає, що наразі, схоже, в США просто немає "плану Б" на випадок провалу переговорів щодо врегулювання сирійського конфлікту.

"Є туманні натяки на військове втручання за участю військ Саудівської Аравії. Білий дім і Пентагон не бажають збільшення ступеню залучення США у конфлікт", – йдеться у публікації.

"Багато хто у Вашингтоні побоюється більш тісної співпраці з Росією. США не хочуть виглядати захисником Асада, якого американська влада називає "м'ясником" і "вбивцею", – продовжує автор статті.

Видання відзначає, що значна частина чиновників Держдепартаменту переконана у тому, що США повинні провести військову операцію проти Асада.

"Проте у адміністрації президент США наразі немає іншого виходу, аніж звертатися до Росії. Пропозиції США, найбільш ймовірно, не мають великої ваги, враховуючи попередні декларації Обами – від заяви п'ять років тому, що Асаду залишилися "лічені дні" перебувати при владі, до заяви Обами про те, що США почнуть військову операцію у відповідь на застосування хімічної зброї у Сирії", – резюмує видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.