У Сеймі Польщі пройшло друге читання по проекту резолюції щодо Волинської трагедії

Четвер, 21 липня 2016, 10:52

Польський Сейм пізно ввечері 20 липня завершив друге читання проекту постанови "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Проект постанови представив депутат Міхал Дворчик з партії "Право і справедливість". Він повідомив, що парламентська комісія підтримала проект, написаний його партією.

Згідно з цим варіантом, Сеймові пропонують визнати трагічні події на Волині й Галичині 1943–1945 років геноцидом поляків, а пам’ять загиблих вшановувати щороку 11 липня.

Натомість Марцін Свенціцький, депутат від партії "Громадянська платформа", говорив, що запропоновану постанову не можна розглядати поза контекстом сучасних подій в Україні.

"Буває так, що найбільш шляхетні наміри і заклики можуть принести зворотній ефект", – сказав Свенціцький. До поміркованості у заявах, які стосуються минулого, закликав Єжи Мейштович, представник партії "Новочесна". Він наголосив, що сьогодні Європа опинилася на крутому повороті, а поляки можуть почуватися в безпеці, допоки Україна бореться із зовнішньою агресією.

Після дискусії депутати відправили проект постанови до профільної комісії для внесення доповнень і виправлень. Остаточний варіант документа в Сеймі збираються ухвалити у п’ятницю, 22 липня.

Як повідомлялося, текст резолюції у вівторок, 19 липня, пройшов перше читання на парламентських комісіях зв’язку з поляками за кордоном та культури і засобів масової інформації.

Раніше повідомлялося, що Cенат Польщі закликав визнати Волинську трагедію геноцидом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.