Україна лишається в фокусі уваги ЄС, будуть нові програми допомоги – віце-прем’єр

Четвер, 21 липня 2016, 10:59

Попри безпрецедентні проблеми, з якими стикнувся Євросоюз, Україна  лишається в зоні уваги Євросоюзу, а в Брюсселі шукають нові шляхи надати підтримку нашій державі.

Про це заявила віце-прем’єр з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в коментарі "Європейській правді" по завершенню візиту до Брюсселя урядової делегації на чолі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

"Попри те, що усі наші співрозмовники визнавали, що проблеми Європи нині безпрецедентні – від міграційної кризи до Брекзіту та терористичних атак – вони і досі тримають Україну в фокусі уваги (high on the agenda)", - пояснила вона.

"Ми, звісно, піднімали питання і остаточної ратифікації угоди, пошуку прийнятного  для України виходу з ситуації, що склалася після референдуму в Нідерландах", - наголосила віце-прем’єр.

Посадовець стверджує також, що представники ЄС запевнили про можливість ухвалення рішення про скасування візового режиму для громадян України вже в жовтні 2016 року.

Також темою дискусіє були європейські санкції проти РФ: "Ми пояснили, що безпекова складова не виконується з боку РФ, і тому ми очікуємо від Євросоюзу більшого тиску на Росію".

Одними з ключових, за словами віце-прем’єра, стали переговори із Європейським інвестиційним банком про розширення програм допомоги Україні.

Як відомо, ще влітку 2014 року ЄС ухвалив рішення заморозити всі проекти ЄІБ в Росії. Згодом було домовлено, що кошти, які звільнилися, мають бути спрямовані в Україну. Зараз, за словами Климпуш-Цинцадзе, Україна завершує переговори з ЄС про виконання цих домовленостей.

"Є домовленість з президентом ЄІБ розпочати додаткові проекти з Україною

Вони готові до кінця 2016 року виконати свої плани, тому тепер нам потрібно сконцентруватися на тому, щоби підготувати обґрунтування необхідних проектів і щоби гроші зайшли вже цього року.

Один з них стосується Міносвіти, а саме енергоефективності навчальних закладів, його вартість 120 млн євро; другий – будівництво Канівської ГАЕС, 400 млн євро; третій – оновлення муніципального транспорту, 200 млн євро; також на затвердженні – проект щодо електрифікації залізниці", - розповіла вона.

Окрім того, віце-прем’єр розраховує отримати фінансування Євросоюзу для реформи держслужби.

"Ми очікуємо, що на кінець грудня ми отримаємо кошти на фінансування реформи системи державного управління", - заявила вона.

За її словами, візит, що тривав менше доби, "був дуже насиченим" - відбулися зустрічі з президентами ЄІБ, Єврокомісії, Європейської ради, єврокомісарами з питань торгівлі та енергетичного союзу. "Нам вдалося донести основні наші сигнали та інформацію про зроблене урядом за 100 днів", - стверджує Іванна Клипуш-Цинцадзе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.