Караджич подав апеляцію на вирок Гаазького трибуналу

П'ятниця, 22 липня 2016, 12:24

Військовий лідер боснійських сербів Радован Караджич оскаржив вирок Міжнародного кримінального трибуналу по колишній Югославії, яким його засуджено на 40 років позбавлення волі за військові злочини.

Про це повідомляє В92.

Після винесення вироку Караджич заявив, що він шокований вироком і заявив, що вирок було ухвалено на підставі припущень, домислів, а не на фактів.

В своїй апеляційній скарзі Караджич наводить 50 підстав для оскарження вироку. Так, зокрема, Караджич стверджує, що він став жертвою "політичного процесу, метою якого було демонізація сербського народу в Боснії".

Як відомо, Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії засудив 70-річного Караджича до 40 років ув’язнення за звинуваченням у геноциді і 9 інших звинуваченнях.

Зокрема, судді визнали, що артилерійські обстріли при облозі Сараєво, яка закінчилася у листопаді 1995 року і призвела до загибелі 10 тисяч осіб, не могли відбуватися без участі Караджича.

Суд також визнав кримінальну відповідальність Караджича в геноциді мусульман у Сребрениці, коли в ході різанини 1995 року було знищено 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків.

Водночас суд не поклав на Караджича відповідальність за другим звинуваченням у геноциді проти боснійських мусульмані хорватів.

Загалом Караджич зіткнувся з 11 звинуваченнями і йому загрожувало довічне ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.