Комітет ВР: у постанові Сейму надана викривлена оцінка подій на Волині

П'ятниця, 22 липня 2016, 16:05

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах висловив глибоку стурбованість ухваленням Сенатом і Сеймом Польщі постанов щодо визнання Волинської трагедії геноцидом.

Заяву комітету оприлюднила голова комітету, народний депутат Ганна Гопко.

У документі відзначається, що у постановах Сенату та Сейму надана викривлена, політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосуються подій на Волині.

"Ухвалення Сенатом і Сеймом Республіки Польща антиукраїнських постанов перекреслює весь конструктивний політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення та примирення і вшанування пам’яті невинно убієнних українців та поляків", - відзначається у заяві.

Комітет також висловлює жаль, що Сейм Польщі проігнорував пропозицію Верховної Ради України спільно вшанувати жертви Волинських подій шляхом ухвалення спільної заяви, проект якої був заздалегідь переданий польським парламентарям та залишився без будь-якої реакції.

Депутати наполягають, що підхід авторів проектів постанов Сенату і Сейму до оцінки подій Волинської трагедії є політично незбалансованим та юридично некоректним.

"Комітет розглядає прийняття Сенатом і Сеймом Республіки Польща цих постанов як провокативну акцію націоналістичних сил в Республіці Польща і як таку, що свідомо спрямована на підрив дружньої атмосфери українсько-польських взаємин", - зазначається в документі.

Депутати закликають нинішні та майбутні покоління українців і поляків продовжувати стратегічне партнерство та не піддаватися спробам радикальних націоналістичних політичних сил маніпулювати чутливими сторінками спільної історії всупереч інтересам українського та польського народів.

"Комітет звертається до польських колег з наполегливим проханням припинити політизацію трагічних сторінок спільної українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Республікою Польща для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, Сейм Польщі проголосував за резолюцію "Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА".

Основою резолюції став проект правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 194-1945 роках.

В тексті резолюції йдеться про те, що від геноциду на Волині у 1943-45 рр. загинули понад 100 тис. поляків.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця вже назвав ухвалену резолюцію політичною, а не історичною оцінкою трагедії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.