Захист скандального молдаванина наполягає, що він українець, блокуючи екстрадицію

Вівторок, 26 липня 2016, 18:20

Адвокати В’ячеслава Платона, затриманого в Києві у понеділок на запит Інтерполу через багатомільйонні фінансові махінації, наполягають, що їхній підзахисний є громадянином України.

Про це заявив "Європейській правді" адвокат затриманого В’ячеслав Лич, коментуючи повідомлення СБУ про фальшивий паспорт.

Те, що прізвище в українському паспорті не збігається із загальновідомим, захист не вважає проблемою.

"Нам не зрозуміло, чому СБУ вважає його паспорт підробленим. Він отримав його ще у 2002 році, коли вирішив взяти прізвище своєї дружини.  

Цей паспорт є в базах даних, згодом він отримав за ним закордонний паспорт. Тому він є громадянином України на ім’я В’ячеслав Коболєв", - заявив "Європейській правді В’ячеслав Лич.

Наявність або відсутність у В’ячеслава Платона українського паспорту є ключовим питанням – в разі, якщо він буде визнаний громадянином України, суд буде зобов’язаний відмовити в його екстрадиційному арешті.

Адвокат визнав, що затриманий є також громадянином Молдови, і за молдовськими документами носить ім’я В’ячеслав Платон.

Джерело "Європейської правди" в СБУ натомість уточнило, що бланк паспорта справжній і він дійсно є в базі паспортів, однак був отриманий Платоном незаконно, без набуття громадянства.

"Зміна імені була частиною махінації, незаконної схеми для того, щоби отримати паспорт", - пояснив співрозмовник.

На цій підставі ГПУ буде просити суд про екстрадицій ний арешт Платона.

Як відомо, у вівторок зранку джерела в правоохоронних органах Молдови повідомили про затримання в Україні молдовського бізнесмена В'ячеслава Платона, який підозрюється у причетності до викрадення мільярда доларів напередодні парламентських виборів у цій країні у 2014 році.

Пізніше генпрокуратура Молдови підтвердила це затримання.

У причетності до масштабних махінацій підозрюють екс-премʼєра Молдови Влада Філата

Філата звинувачують у тому, що він фактично передав молдовському бізнесмену Ілану Шору контроль над трьома банками країни і отримав за це хабарі у розмірі 250 млн доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.