Єврокомісія дала Польщі три місяці на пошук виходу з конституційної кризи

Середа, 27 липня 2016, 15:04

Єврокомісія рекомендувала Польщі вжити необхідні заходи для зняття загрози верховенству права у країні протягом трьох місяців.

Про це йдеться у заяві Єврокомісії.

У ЄК нагадали, що після прийняття думки про ситуацію в Польщі 1 червня, польський парламент 22 липня прийняв новий закон про Конституційний суд.

"Комісія оцінила загальну ситуацію, в тому числі у світлі нового закону, і прийшла до висновку, що попри те, що окремі занепокоєння були враховані цим законом, важливі моменти, які викликають стурбованість у сфері верховенства права, зберігаються" - йдеться у заяві.

"Комісія вважає, що існує систематична загроза верховенству права у Польщі" - наголосили в ЄК і виступили з конкретними рекомендаціями для польської влади.

Зокрема, ЄК рекомендувала Польщі дотримуватися рішень КС від 3 і 9 грудня минулого року, за якими три судді, обрані попереднім парламентом, можуть виконувати свої обов’язки, а судді, призначені новим парламентом без належного законодавчого підґрунтя не можуть обіймати ці посади.

Крім того, ЄК рекомендувала Польщі опублікувати і виконувати рішення КС від 9 березня 2016 року і пов’язані з ним рішення; взяти до уваги рекомендації Венеціанської комісії; забезпечити належну оцінку Конституційним судом нового закону від 22 липня.

"Комісія рекомендує польській владі вжити необхідні дії для вирішення цієї систематичної загрози верховенству права і просить уряд Польщі поінформувати ЄК протягом трьох місяців про те, що було зроблено у цьому напрямку" - йдеться у заяві.

Раніше в ЄС заявили, що зміни до закону про Конституційний суд у Польщі, ухвалені минулого тижня польським парламентом, викликають занепокоєння і можуть викликати офіційну реакцію Європейської Комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.