Політики та громадські діячі Польщі відповіли на лист прощення від українців

Вівторок, 5 липня 2016, 11:21

Польські політики, журналісти і громадські діячі відповіли на лист українців, в якому йдеться про взаємне прощення злочинів часів Другої світової війни.

У тексті листа, який наводить Польське радіо, йдеться про необхідність взаємного примирення.

"Брати українці … ми високо цінуємо ваш лист з настільки значущими словами "прощаємо і просимо прощення", де ви не уникаєте відповідальності за шкоду, заподіяну полякам у сорокові роки ХХ століття", – відзначають підписанти листа.

Громадські діячі та польські політики у своєму зверненні вшановують пам'ять про жертв братовбивчих польсько-українських конфліктів.

"Ми дякуємо за Ваш лист і просимо пробачити гріхи, вчинені нашим братам українцям польськими руками. Раніше про це говорили представники польської Католицької церкви, до взаємного прощення наші народи закликав Папа Римський Іван Павло ІІ", – продовжується у зверенні.

Також у листі йдеться про необхідність продовжувати традиції Єжи Гедройця і Яцека Куроня, а також президентів Польщі та України, які працювали у напрямку примирення народів обох країн.

"Провина потребує компенсації, а в нашому випадку вона згуртувала нас і стала основою істинного братства", – наголошується у зверененні.

"Ми продовжуємо Вами захоплюватися, і ми солідарні з Вами в боротьбі проти агресора, який вже більше двох років окупує частину української землі, бажаючи не допустити втілення в життя вашої мрії – жити в об'єднаній Європі", – резюмують автори листа

Під листом підписалися колишні президенти Польщі: Лех Валенса, Александр Квасьнєвський, Броніслав Коморовський, колишні міністри: Влодзімеж Цимошевич, Анджей Олеховський, Адам Ротефельд, Радослав Сікорський, Павло Коваль, голова партії "Громадянська платформа" Гжегож Схетина, віце-спікер Сейму Малгожата Кидава-Блонська, а також діячі "Солідарності", публіцисти, видавці, головні редактори видань Gazeta Wyborcza, Polityka, Rzeczpospolita, Newsweek Polska, Liberte!, Kultura Liberalna, Krytyka Polityczna, голова Товариства журналістів Северин Блюмштайн, письменник Анджей Стасюк та ін

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що видатні українські громадські та політичні діячі звернулися до польського суспільства з листом покаяння та прощення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.