У Пашинського знову намагаються зірвати безвіз - внесли проект замість відкликаного

виправлено
Середа, 6 липня 2016, 10:00

У Верховній раді 5 липня було зареєстровано законопроект №4890 про спецконфіскацію, який може змінити ключовий "безвізовий" закон і, так само як і попередній проект на цю тему, суперечить стандартам ЄС.

З текстом законопроекту можна ознайомитися на сайті Верховної ради.

В порівнянні з законопроектом №4811, відкликаним 5 липня, в документі є певні покращення. Зокрема, звужено перелік активів, які можуть бути конфісковані - тепер це тільки готівка, гроші на рахунках, облігації та банківські метали; звужено перелік третіх осіб, у яких може бути конфісковане майно. Тепер також треба буде доводити зв’язок третьої особи з підозрюваним.

Решта законопроекту лишилася практично не змінено.  І далі йдеться про конфіскацію  у кримінальному процесі, без чіткої прив’язки активів до конкретного злочину, без строків інформування власників майна про провадження.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Іван Вінник, Андрій Тетерук, Юрій Береза, Тетяна Чорновол, яких у ВР вважають представниками групи впливу Сергія Пашинського, а також Ірина Фріз з групи впливу президента Порошенка.

Варто зауважити, що спецконфіскація входить до сфери відання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Однак попередні спроби депутатів з "групи Пашинського" провести зміни до "безвізового" закону через даний комітет були невдалими - він відхиляв їх як не прийнятні. Через це автори законопроектів 4811 та 4890 приховали тематику проекту та заявили, що він стосується "сфери національної безпеки". Це дозволило спрямувати документ на розгляд у лояльний комітет з нацбезпеки та оборони, який очолює Сергій Пашинський.

Як повідомлялося, в Представництві ЄС в Україні поширили заяву про те, що у Верховній раді мала місце спроба змінити ключовий "безвізовий" закон про спецконфіскацію. Так, проект №4811, що не відповідає стандартам ЄС, був схвалений комітетом, але у вівторок – відкликаний.

Експертна спільнота раніше також розкритикувала даний законопроект, назвавши його клоном раніше відхиленого правоохоронним комітетом проекту №4057.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.