Посольство Хорватії відмовилося прийняти дві ноти протесту від МЗС Сербії

Понеділок, 1 серпня 2016, 17:41

МЗС Сербії направило посольству Хорватії дві ноти протесту.

Однак представник посольства Сетепан Глас відмовився їх прийняти, повідомляє B92.

Одна нота пов'язана з рішенням Верховного суду Хорватії скасувати вирок політику Бранимиру Главашу і почати новий судовий розгляд. Раніше Главаш був визнаний винним за двома епізодами з знущаннями і вбивствами сербів у 1991 році і засуджений до восьми років тюремного ув'язнення. Після рішення суду політик анонсував свою участь у парламентських виборах в республіці, призначених на 11 вересня.

Сербія вважає, що таке рішення суду не піддається поясненню в правовому і моральному полі і "ця дія спрямована безпосередньо проти сербського народу".

Інша нота пов’язана з протестом проти відкриття пам’ятника Міро Барешичу в місті Драге.

МЗС Сербії вважає, що зведення пам'ятника" засудженому терористу, який підступно вбив югославського посла в Швеції Володимира Роловіча є недоречним і нецивілізованим актом, такого прецеденту не було в сучасній Європі".

Раніше посол Хорватії вже відмовлявся приймати ноту протесту від Сербії через її образливий зміст.

Стосунки Сербії і Хорватії загострилися після 22 липня, коли хорватський суд офіційно скасував вердикт, винесений за часів комуністичного режиму Югославії, який стосується неоднозначної постаті періоду Другої світової війни - кардинала Алойзіє Степінаца.

У 1946 році Степінаца було засуджено за "співпрацю з нацистами", але 22 липня суд постановив, що священнослужитель був позбавлений права на справедливий суд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.