Прем'єр Сербії у листі Брюсселю поскаржився на антисербську політику Хорватії

Понеділок, 1 серпня 2016, 20:48

Прем'єр Сербії Александр Вучич надісла керівництву ЄС листа, в якому заявив, що Хорватія проводить антисербську політику.

Про це він заявив на спеціальній прес-конференції, повідомляє видання Vecernje Novosti.

Лист адресовано президенту Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, Високому представникові ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріці Могеріні, єврокомісару з питань політики сусідства і переговорів про розширення Йоганесу Гану і президенту Європарламенту Мартіну Шульцу.

У листі вказується на ситуацію в регіоні і наголошується на необхідності зберегти мир і політичну стабільність. У якості прикладу антисербської політики Хорватії Вучич назвав зведення Хорватією пам'ятника "засудженому террористу" Міро Барешичу і виправдальні вироки засудженим після Другої світової і балканських воєн.

Так, Вучич розкритикував факт відвідування двома хорватськими міністрами пам'ятника Барешичу, що вбив югославського посла у Швеції і виправдання Брагіміра Главаша, якого підозрюють у вбивствах сербів.

Раніше повідомлялося, що посольство Хорватії відмовилося прийняти дві ноти протесту від МЗС Сербії.

Раніше посол Хорватії вже відмовлявся приймати ноту протесту від Сербії через її образливий зміст.

Стосунки Сербії і Хорватії загострилися після 22 липня, коли хорватський суд офіційно скасував вердикт, винесений за часів комуністичного режиму Югославії, який стосується неоднозначної постаті періоду Другої світової війни - кардинала Алойзіє Степінаца.

У 1946 році Степінаца було засуджено за "співпрацю з нацистами", але 22 липня суд постановив, що священнослужитель був позбавлений права на справедливий суд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.