Порошенко вимагає дозволити e-декларування, попри "недоліки системи"

Четвер, 11 серпня 2016, 11:29

Президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до "всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування", в якому виключив можливість перенесення запуску системи.

Відеозвернення розміщене на офіційній сторінці президента у Facebook.

Президент наголосив, що запуск електронного декларування має відбутися саме 15 серпня, попри наявні проблеми.

"...Електронне декларування всіх активів стартує з 15 серпня. Ще раз наголошую: всі мають вигорнути свої кишені перед суспільством з 15 серпня - іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення! І прошу не вірити чуткам та домислам", - заявив Порошенко.

"Недосконалість відповідного закону та очевидна сирість програмного забезпечення не можуть бути підставою для перенесення старту цього процесу. Не допущу тут жодних маневрів", - йдеться у зверненні.

Як відомо, саме "проблеми з програмним забезпеченням" нині називають в якості ключового фактору, який може зірвати вчасний запуск електронного декларування.

Зокрема, перепоною для запуску системи є те, що Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв’язок) має надати атестат безпеки для програмного комплексу, за відсутності якого електронне декларування може проводитися лише в "тестовому режимі" і не матиме юридичних наслідків.

Раніше Держспецзв’язок вже зірвав календарний план на декілька днів та не давав гарантії, що необхідна сертифікація буде вчасно завершена.

За календарним планом, атестат безпеки має бути наданий 12 серпня.

Порошенко не назвав цю службу у зверненні, але з контексту виходить, що йдеться, зокрема, про неї.

"Така є моя тверда політична воля як Президента України… Хай її почують всі ті, від кого залежить вчасний старт електронного декларування", - наголосив Порошенко.

Як повідомляла "Європейська правда", початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через "питання безпеки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.