Заступник Манафорта міг бути пов’язаний з розвідкою РФ – Financial Times

Неділя, 21 серпня 2016, 18:28

Заступник тепер уже колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа і консультанта екс-президента України Віктора Януковича Пола Манафорта Костянтин Килимник міг бути пов’язаним з російською розвідкою.

Про це пише The Financial Times.

Люди, які працювали з Килимником, громадянином Росії, стверджують, що в команді Манафорта не було таємницею те, що він, військовий лінгвіст, був пов’язаний із російською військовою розвідкою.

Власне, в команду Манафорта Килимника в якості перекладача під час роботи з найбагатшим олігархом України Ринатом Ахметовим взяли саме за "чудову англійську". Поступово Килимнику довіри лили більше обов’язків.

Як зазначає видання, в якості ключового помічника Манафорта, Килимник мав рідкісний доступ до найвищих фігур регіону – "від Януковича до мільярдерів-олігархів і високопоставлених західних дипломатів".

Financial Times  пише, що Костянтин Килимник народився в Україні в 1970 році, військову службу проходив у Росії. Його першим довгостроковим робочим місцем після звільнення з армії був Міжнародний республіканський інститут (IRI) у Москві, неурядова організація зі США на початку 1990-х років. В IRI стверджують, що взяли Килимника на роботу за чудову англійську. В інституті знали, що свої знання мови він отримав у військовій розвідці, однак не надавали цьому особливого значення, хоча і підозрювали, що він міг займатися діяльністю, не пов’язаною з посадовими обов’язками.

Видання зазначає, що десять років потому, коли Килимник став працювати на Януковича в команді Пола Манафорта, там теж деякі підозрювали, що він доповідає у Москву, однак не надавали цьому значення.

На сьогоднішній день Манафорт і Килимник досі перебувають у тісному зв’язку, і хоча у Манафорта наполягають, що його відставка з посади голови штабу Дональда Трампа не пов’язана з його українською діяльністю, інформовані джерела стверджують, що це відіграло свою роль.

"Це дуже серйозна проблема, якщо врахувати, що офіцер російської розвідки міг перебувати в одному ступені знайомства від кандидата у президенти Дональда Трампа" - сказало джерело.

Українські політики також висловлюють стурбованість з приводу близькості Килимника до Манафорта і через нього – до потенційного наступного президента США. Зокрема, у п’ятницю народний депутат Володимир Ар’єв подав запит про розслідування минулого Килимника.

"З огляду на його біографію ця людина може бути пов'язана з російськими спецслужбами", - йдеться у його листі генпрокурору Юрію Луценку.

Як повідомлялося, голова передвиборної кампанії республіканця Дональда Трампа Пол Манафорт організував таємну операцію по лобіюванню в Вашингтоні Партії регіонів під час правління Віктора Януковича.

Останнім часом у США розгорівся скандал через допомогу Манафорта екс-президенту Віктора Януковичу.

На тлі скандалу Трамп звузив деякі функції Манафорта як керівника передвиборчого штабу.

Однак після цього скандал набрав більших обертів, оскільки прізвище Манафорта опинилося в документах "чорної бухгалтерії ПР". Виявилося, що за роки співпраці він отримав майже 13 мільйонів доларів через тіньові схеми ПР.

В результаті Манафорт пішов у відставку.

НАБУ підтвердила перебування імені Манафорта серед списків "чорної бухгалтерії" ПР, згідно з якими він отримав 12,7 млн доларів. Наразі за цією справою ведеться розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.