НАЗК розслідує появу фальшивої е-декларації Рябошапки

Понеділок, 22 серпня 2016, 14:51

Національне агентство із запобігання корупції почало службову перевірку за фактом фальсифікації декларації про доходи члена НАЗК Руслана Рябошапки в системі електронного декларування доходів чиновників.

Про це повідомила голова НАЗК Наталія Корчак на своїй сторінці у Facebook.

"Національне агентство з питань запобігання корупції проведе службову перевірку за фактом появи електронної декларації особи, яка назвалася - Русланом Рябошапкою. Нами створена внутрішня комісія відомства з перевірки цього факту, яку очолив заступник керівника апарату НАЗК – Сергій Богачьов", - напсиала Корчак.

За словами глави НАЗК, до комісії входять відповідні фахівці підрозділів агентства, а також включено народного депутата України – Павло Костенко (фракція "Самопоміч") за його ініціативою.

"Наразі вже відібрано пояснення у фахівців відділу захисту інформації та фінансового моніторингу НАЗК. Єдине хочу підтвердити, що мова йде не про злам системи, а про спосіб верифікації, який був закладений в самій програмі", - написала вона.

Як повідомлялося, в державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної  комерційної компанії.

Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

В неділю з'ясувалося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).

В то йже час "Українські спеціальні системи" заперечують інформацію про свою причетність до виготовлення фальшивого ключа на ім’я Рябошапки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.