Литва вимагає посилити міжнародний контроль на будівництві Білоруської АЕС

Понеділок, 22 серпня 2016, 17:07

Голова сейму Литви Лорета Граужинене на зустрічі з колегами з Балтійських і Північних країн зробила попередження щодо Білоруської АЕС, яка будується недалеко від Вільнюса.

Про це повідомляє видання Postimees.

За словами спікера сейму, при будівництві БАЕС в Островці демонструється зневажливе ставлення до безпеки людей і навколишнього середовища, але його можна змінити міжнародними зусиллями.

"Литва активно діє в надії на те, що міжнародними зусиллями можна змінити зневажливе ставлення до добробуту людей і навколишнього середовища при розвитку проекту в області атомної енергетики", - сказала Граужинене.

За її словами, важливо спільно з відповідальними за ядерну безпеку міжнародними структурами, партнерами по Європейському Союзу та Єврокомісією вимагати, щоб Білорусь, яка прагне стати членом клубу ядерних держав, вела себе відповідально і у відповідності з діючими в цьому клубі суворими правилами і вимогами, принципами відкритості та добросусідства.

Голова сейму висунула вимоги Литви: організувати спеціалізовану повномасштабну місію МАГАТЕ з оцінки будівельного майданчика, провести на АЕС стрес-тести, підтримати пропозицію Комітету з питань дотримання Конвенції ООН про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті щодо створення спеціальної міжнародної експертної комісії з тим, щоб була дана ретельна оцінка реалізації проекту станції.

Перший реактор, який будується в 50 км від Вільнюса, планується ввести в експлуатацію в 2018 році. Білоруську АЕС будує російська держкорпорація "Росатом".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.