ЄСПЛ 1 вересня винесе рішення у справах постраждалих у Скнилівській трагедії

Вівторок, 23 серпня 2016, 19:35

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 1 вересня винесе рішення у справах українців, які позиваються до української влади через Скнилівську трагедію.

Про це йдеться у повідомленні на сайті суду.

Позивачем в одній зі справ виступають Ніна і Анастасія Міхно (бабуся і онука). В результаті трагедії Анастасія втратила обох батьків.

Другу скаргу до суду направили чотири українки – сестри Світлана та Людмила Атаманюки, їхня мати, Ганна Атаманюк (нині померла)та племінниця Світлани, Анна Лоскутова. На Скнилівському літовищі загинули донька, зять та двоє онуків Світлани.

Посилаючись на статтю 2 Конвенції з прав людини (право на життя) всі шість позивачів заявляють, що українська влада відповідальна за катастрофу, яка забрала життя їх рідних, через те, що не змогла ухвалити необхідне законодавство, вжити адміністративні і практичні заходи для захисту людей під час авіа шоу.

Крім того, посилаючись на статтю 6 параграф 1(право на чесний суд в розумних часових рамках) і статтю 13 (право на ефективний засіб правового захисту), позивачі стверджують, що суду у їхніх справах бракувало незалежності і безсторонності, процеси тривали надто довго і потерпілим не було забезпечено належний захист.

Позивачі у другій справі також вказують на статтю 3 (заборона нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження) і скаржаться на організацію процедури ідентифікації жертв катастрофи.

Нагадаємо, 27 липня 2002 року під час авіа шоу на Скнилівському летовищі літак впав на натовп глядачів, 77 людей загинули.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.