Польща хоче відновити співпрацю у "Веймарському трикутнику"

П'ятниця, 26 серпня 2016, 12:15

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський анонсував відновлення співпраці з Німеччиною та Францією у рамках така званого Веймарського трикутника.

Про це він заявив у інтервʼю dpa, повідомляє Польське радіо.

Глава польської дипломатії заявив, що "певний елемент" співпраці з Німеччиною та Францією у рамках "Веймарського трикутника" вичерпав себе після вступу Польщі до Євросоюзу і НАТО.

Проте, Ващиковський у квітні запропонував розпочати новий етап у тристоронній співпраці між Польщею, Німеччиною та Францією.

З такою заявою Ващиковський виступив перед запланованою на неділю зустріччю міністрів закордонних справ Польщі, Німеччини та Франції у Веймарі, яка відбудеться з нагоди 25-ї річниці існування "Веймарського трикутника".

Він висловив надію, що під час цієї зустрічі міністри обговорять шляхи "повернення до діалогу та співпраці" у Трикутнику.

Ващиковський анонсував конкретні пропозиції: це регулярні консультації, зокрема перед зустрічами міністрів закордонних справ ЄС та спільні візити у треті країни.

На його думку, "Веймарський трикутник" може стати важливими доповненням до так званого Нормандського формату – перемовин Німеччини і Франції з Україною і Росією на тему ситуації в Донбасі.

Глава польського МЗС відзначив, що його країна зацікавлена у збереженні "важливої ролі Німеччини в Європі та ЄС" з огляду на потенціал цієї країни.

"Від Німеччини залежить, як вона справлятиметься із цією роллю… Це велика відповідальність Німеччини", - сказав він і додав, що Німеччина "на жаль у багатьох ситуаціях уникає" цієї відповідальності.

Ващиковський також закликав Німеччину відігравати більш активну роль у захисті країн НАТО, передусім тих, котрі лежать на східному кордоні Альянсу.

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський наприкінці серпня проведе серію консультацій з колегами із низки європейських країн, де однією з головних тем буде ситуація в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: