Єврокомісія оштрафувала Apple на 13 млрд євро за ухилення від сплати податків

Вівторок, 30 серпня 2016, 13:34

Європейська комісія оштрафувала американську компанію Apple на 13 млрд євро за ухилення від сплати податків.

Як повідомила єврокомісар з конкуренції Маргрет Вестагер, ЄК дійшла висновку, що Ірландія надала американській компанії Apple необґрунтовані податкові пільги розміром 13 млрд євро.

"Єврокомісія сьогодні ухвалила рішення, за яким податкові пільги, які уряд Ірландії надав компанії Apple, визнані незаконними. Пільги, надані урядом Ірландії, штучно занизили податкові зобовʼязання компанії… Відтак Apple має відшкодувати отриману незаконну вигоду на суму 13 млрд євро плюс відсотки", – заявила Вестагер під час брифінгу в Брюсселі.

За її словами, це рішення є чітким сигналом, що країни ЄС не мають права надавати податкові пільги окремим компаніям, незалежно від того, чи вони зареєстровані в Європі чи є іноземними.

За даними Єврокомісії, Apple сплачував податки за прибутки, отримані у Європі, за ставкою від 0,005% до 1%. Тоді як середній розмір податку для інших компаній становив 12,5%.

Розслідування державної допомоги, яку надавала Ірландія компаніям групи Apple, засвідчило, що урядові постанови щодо допомоги цим компаніям суттєво і штучно занижували податкові зобовʼязання компанії Apple в Ірландії з 1991 року.

Рішення стосується двох компаній Apple Sales International і Apple Operations Europe, які зареєстровані в Ірландії.

За оцінкою комісії, "головні офіси" вказаних компаній існували лише на папері і не могли створювати того прибутку, який вони показували.

Раніше повідомлялося, що ЄС може оштрафувати Apple на суму до 17 млрд євро за ухилення від сплати податків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.