Штайнмаєр за продовження переговорів з Туреччиною щодо членства в ЄС

Субота, 6 серпня 2016, 09:55

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відкинув ідею австрійського канцлера Крістіана Керна про припинення переговорів щодо членства Туреччини в ЄС.

Про це він сказав у  Вадуці, де зустрівся з главами МЗС німецькомовних країн, повідомляє Deutsche Welle.

"Боюся, проблема, перед якою ми стоїмо нині (…) є більшою, ніж питання про те, коли, як і з якою швидкістю проходитимуть переговори про членство (Туреччини в ЄС - Ред.)", - сказав Штайнмаєр. Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн підтримав позицію Штайнмаєра.

Натомість австрійський міністр Себастіан Курц заявив, що "однозначно не бачить" ані полегшення візового режиму для Туреччини, ані пришвидшення процесу набуття нею членства в ЄС. У відповідь на це Штайнмаєр наголосив на важливості економічних і політичних зв'язків ЄС та Туреччини. Він додав, що докладе зусиль, аби діалог з Туреччиною продовжувався "не лише через мегафони, мікрофони і камери".

Водночас Штайнмаєр знову застеріг владу Туреччини від відновлення смертної кари, що не поєднується з цінностями ЄС. Також він порадив зосередитися на тому, "що ми можемо зробити для заарештованих".

Як повідомлялося, канцлер Австрії Крістіан Керн запропонував ЄС припинити переговори з Туреччиною про її майбутнє членство в Євросоюзі через масові порушення прав людини після невдалої спроби перевороту 15 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.