У Польщі пояснили, чому не відновлюють малий прикордонний рух з РФ

Субота, 6 серпня 2016, 11:55

Призупинка малого прикордонного руху була пов’язана з самітом НАТО і Світовими днями молоді, а його відновлення також залежало від реакції другої сторони.

Про це заявив глава МВС Польщі Маріуш Блащак в ефірі Польського радіо.

Зокрема, у випадку Росії грало роль її рішення у відповідь на дії польської сторони  також призупинити малий прикордонний рух.

"Коли ми призупинили малий прикордонний рух з Україною, українська сторона не пішла на аналогічний крок. А російська сторона пішла. Крім того, ми всі добро пам’ятаємо ті погрози, які звучали на адресу країн НАТО, коли у Варшаві прийняли рішення про присутність американських військ на теренах Польщі і країн Балтії" - сказав міністр.

На його думку, дивною є реакція маршалка Поморського воєводства, який розкритикував дії польської влади, яка не поновила малий прикордонний рух з Калінінградською областю.

"Маршалок, напевно, не знає, що в 2008 році Росія Путіна напала на Грузію, відносно недавно Росія Путіна напала на Україну і анексувала Крим, досі точиться війна на Донбасі", - сказав Блащак і додав, що свою роль відіграє і те, що Калінінградська область є мілітаризованим округом, де знаходяться російські війська.

"Ми повернемось до малого прикордонного руху, коли зникнуть загрози для безпеки польської держави" - наголосив міністр і додав, що наразі малий прикордонний рух є можливий лише на підставі віз.

Нагадаємо, у зв'язку з самітом НАТО у Варшаві на початку липня та Світовими днями молоді у Кракові наприкінці липня, Польща призупинила дію міжурядових угод з Україною і РФ про малий прикордонний рух.

З 3 серпня малий прикордонний рух відновлений на кордоні Польщі з Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.