Україна може зупинити роботу в ПАРЄ у разі повернення делегації РФ - Клімкін

Вівторок, 13 вересня 2016, 08:57

Україна може відмовитися від участі в ПАРЄ, якщо повноваження російської делегації будуть визнані, незважаючи на нелегітимність виборів в Держдуму РФ на території окупованого Криму.

Про це в ефірі Свободи слова на каналі ICTV заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ми будемо розглядати різні варіанти, аж до того, щоб не брати участь у роботі ПАРЄ. Звичайно, я не можу сказати це народним депутатам України, це їх суверенне рішення, але я буду радити робити дуже радикальні кроки", - сказав Клімкін.

Голова Постійної делегації Верховної ради України у ПАРЄ Володимир Ар’єв підтвердив, що у делегації готові до такого кроку.

"Голова МЗС Клімкін: "Україна готова бойкотувати ПАРЄ, якщо російська делегація буде допущена". Я підтверджую настрої в делегації України", - написав він у Twitter.

Нагадаємо, 24 червня Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (керівний орган асамблеї) ухвалило декларацію, в якій заявило про потребу діалогу з Росією і відзначило, що спільного у РЄ з Росією більше ніж того, що розділяє.

Як відомо, делегація РФ перебуває під санкціями ПАРЄ, котрі були накладені на неї у квітні 2014 року через анексію Криму.

Росіяни не мають права брати участь у місіях зі спостереження за виборами, бути доповідачами, а також бути призначеними у якості представників ПАРЄ в інших органах.

Окрім того, у січні 2015 року Асамблея призупинила право голосу росіян, право бути представленим в Бюро ПАРЄ, президентському комітеті та постійному комітеті (керівних органах) асамблеї

У січні 2016 року російська делегація просто не з’явилася на засідання для того, щоб у ПАРЄ формально не змогли продовжити санкції проти неї. У підсумку повноваження РФ у ПАРЄ не були підтверджені на поточний рік через відсутність пропозицій російського парламенту щодо складу делегації РФ.

Попередній керівник ПАРЄ Анн Брассер тоді заявляла, що делегація Російської Федерації не зможе брати участь у засіданнях ПАРЄ принаймні до наступних парламентських виборів в РФ, тобто фактично протягом майже всього 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.