Європа має посилити свої оборонні можливості - президент Єврокомісії

Середа, 14 вересня 2016, 11:12

Європейській Союз повинен посилити свої оборонні можливості з огляду на зміну безпекової ситуації в регіоні.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у щорічному виступі в Європарламенті.

"Ми повинні співпрацювати для досягнення спільних військових можливостей ЄС в гармонії з НАТО. Ми повинні захищати європейський спосіб життя. Європейський спосіб життя означає солідарність, економічну міць, соціальну економіку, зростання", - сказав Юнкер.

"Ми повинні покінчити зі старими сварками, які можуть призвести до невдачі. Ми не зможемо вижити, не працюючи разом", - додав він.

За його словами, Єврокомісія запропонує до кінця 2016 року створення Європейського фонду оборони, який "активно стимулюватиме дослідження і інновації в цій області".

Він зазначив, що європейські збройні сили повинні співпрацювати, тому що відсутність співпраці коштує від 20 млрд євро до 100 млрд євро на рік. 

Юнкер відзначив, що необхідна спільна європейська стратегія щодо подальших дій в Сирії. "ЄС через Федеріку Могеріні має сісти за стіл переговорів", - сказав він.

Як повідомлялося, Німеччина і Франція розробили плани тіснішої співпраці в області оборони ЄС, в тому числі щодо нового військового штабу і розгортання місій за кордоном.

Раніше повідомлялося, що Італія намагається умовити Францію і Німеччину підтримати план щодо європейських податкових пільг та фінансування спільних європейських оборонних замовлень і програм розвитку, як частина пропозиції для створення армії ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.