Українська влада не повинна ухилятися від е-декларування - голова TI

П'ятниця, 16 вересня 2016, 09:27

Українські політки та державні службовці не повинні ухилятися від зобов'язання вказувати все своє майно і доходи у системі електронного декларування.

Про це написав голова Transparency International Хосе Угас у своєму блозі на сайті організації.

"Хоча були спроби затримати запуск, і тепер є намагання звузити правила цієї системи, вона повинна бути збережена. Влада не повинна ухилятися від цього зобов'язання до прозорості. Топ-політики і державні службовці повинні перерахувати свої активи у цій комп'ютерній системі, щоб можна було проконтролювати незаконні доходи", - написав Угас.

Він підкреслив, що без тиску громадянського суспільства, яке продовжує наполягати на реформах у сфері протидії корупції, цієї системи, ймовірно, взагалі б існувало.

"Система ще не ідеальна, і технічні збої повинні бути виправлені, і коли вона повністю запрацює, то її можна буде використати для того, щоб притягти можновладців до відповідальності. Transparency International просить Національне антикорупційне агентство повноцінно виконувати свою функцію незалежного управління системою електронного декларування", - додав Угас.

Глав TI підкреслив, що МВФ та інші донори спостерігають, як позичені Україні будуть витрачені, і вони повинні розглядати громадянське суспільство як своїх союзників і враховувати їхні думки, особливо щодо антикорупційних реформ.

"Організація Transparency International готова допомогти з цим. Разом з ними ми будемо оцінювати хід реформ, зокрема, антикорупційних реформ, і ми можемо допомогти їм отримати повернення інвестицій, на що і вони, і українці заслуговують", - зазначив Угас.

Як повідомлялося, Адміністрація президента розробила проект закону про внесення змін до Податкового кодексу та низки інших законів, згідно з якими громадяни звільняться від зобов'язання вказати джерело походження свого майна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.