Україна не визнає повноваження Держдуми РФ – офіційна заява МЗС

Понеділок, 19 вересня 2016, 13:18

Міністерство закордонних справ України оголосило рішення про невизнання повноважень більшості депутатів Державної думи РФ, обраних 18 вересня.

Таку заяву МЗС оприлюднив  в понеділок, її копію має в розпорядженні "Європейська правда".

Зовнішньополітичне відомство ще раз наголосило, що "Україна рішуче засуджує організацію Російською Федерацією на території тимчасово окупованих нею Автономної Республіки Крим та м.Севастополь виборів до Державної Думи Федеральних Зборів РФ сьомого скликання", та нагадало про порушення з боку РФ низки її міжнародних зобов’язань.

В МЗС пояснили, що в результаті проведення таких виборів легітимність втратили не лише 4 "депутати Держдуми", обрані в Криму за мажоритарною системою, але також всі депутати, обрані за партійним списками.

"Віднесення Росією території України до єдиного федерального виборчого округу...  є грубим порушенням фундаментальних норм і принципів міжнародного права. У зв’язку з цим результати голосування і повноваження... 225 парламентаріїв, обраних за пропорційною системою, є нікчемними і нелегітимними, що ставить під сумнів легітимність усієї Державної Думи", - заявили в МЗС України. 

Київ також звернувся до міжнародних партнерів з проханням приєднатися до України у питанні невизнання російських виборів.

"В Україні розраховують на послідовність наших партнерів та їхню відданість міжнародному праву та повазі до територіальної цілісності і суверенітету України. Закликаємо не визнавати результати виборів до Державної Думи Федеральних Зборів РФ у частині голосування на території окупованого Кримського півострова", - йдеться в заяві.

Також Україна розраховує на розширення міжнародних санкцій щодо Криму: "Україна передасть також усім своїм міжнародним партнерам перелік осіб, безпосередньо причетних до організації виборчого фарсу в Криму, та тих, хто брав участь у незаконних виборах, для включення їх у санкційні списки".

Вибори до державної думи Росії відбулися 18 вересня. Як повідомляла "Європейська правда", Київ обіцяв не допустити проведення виборів на дільницях у дипустановах РФ, однак не виконав ці наміри.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.