Bellingcat довів причетність РФ до поранення сирійського хлопчика Омрана Дакніша

П'ятниця, 2 вересня 2016, 11:39

Російське Міноборони бреше про непричетність російської авіації до ударів з повітря по району Кватерджі у сирійському Алеппо 17 серпня внаслідок яких отримав поранення хлопчик Омрана Дакніш, фото якого вразили весь світ.

Про це йдеться у звіті, який підготувати експерти міжнародної групи розслідувачів Bellingcat.

Як відомо, під час цього авіаудару загинули щонайменше шість осіб, серед яких і 5-річний Омран Дакніш, зображення кого розповсюдили світові інформаційні агенції.

 

Міноборони РФ оприлюднило заяву із спростуванням після того, як сирійські повстанці, які контролюють Кватерджі, звинуватили Росію в авіаударі.

Тоді російські військові заявили, що ВКС РФ ніколи не бомбить мирні квартали. При цьому в Міноборони РФ наполягали на тому, що  особливо це стосується районів, що знаходяться поряд з гуманітарними коридорами (в РФ стверджували, що Кватерджі знаходиться два таких коридори).

В якості аргументу російські військові також наводили той факт, що характер пошкоджень після вибухів начебто вказував на те, що їх вчинили не авіаційними боєприпасами, а міною або газовим балоном, "які у великій кількості застосовують там терористи". Понад те, за даними Росії, після вибухів у будинку навпроти залишилися цілими вікна.

"В районі Квартерджі немає гуманітарних коридорів – це показано на листівках, які російські військові скидають на Алеппо з літаків", – йдеться у повідомленні групи.

На даних, отриманих з відкритих джерел, експерти також встановили точне місце порятунку Омрана Дакніша і розташування будівель, що були зруйновані під час атаки. Судячи по знімках місцевих жителів та з супутника, в результаті вибуху було повністю знищено два будинки.

"Аналіз відкритих джерел показав, що заяви міністерства оборони РФ мають мало спільного з реальними фактами, перевіреними за допомогою відкритих джерел. Як і в попередніх випадках, коли Міноборони РФ заперечувало причетність до обстрілу в Сирії (включаючи авіаудари по мечеті і лікарні, а також застосування касетних і запалювальних бомб), їх можна вважати як мінімум недостовірними або навіть такими, що навмисно вводять в оману", – резюмують експерти Bellingcat. 

Нагадаємо, фото 5-річного Омрана Дакніша, який сидить приголомшений і закривавлений у машині швидкої допомоги, широко розійшлися у соціальних медіа, викликавши шок і обурення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.