На відкритті "центру ДНР" в Чехії не було жодного представника сепаратистів

Фото
П'ятниця, 2 вересня 2016, 11:48

На відкриття так званого "Представницького центру ДНР" в Остраві прийшло близько десятка людей, при цьому жодного представника сепаратистів.

Про це повідомляє ВВС Україна.

Церемонія відкриття "консульства" відбувалася у приміщенні готелю Mercure.  На відкритті були присутні близько десятка осіб.

фото ВВС 

"Ніхто з них не визнав себе мешканцями так званої "ДНР" і лише двоє представилися мешканцями Чехії, які народилися в Донецьку" - пише ВВС.

За словами Нели Ліскової, яка йменує себе "почесним консулом", представники "ДНР" не змогли приїхати через поточну ситуацію в "країні".

За підрахунками журналіста ВВС, кількість представників ЗМІ на події перевищувала кількість учасників більш ніж удвічі.

Із чеських посадовців на захід прийшов лише один депутат парламенту - від комуністичної партії -  Зденек Ондрачек. При цьому, як повідомлялося, запрошення на захід отримували навіть ті депутати, які точно не підтримали б виставу сепаратистів.

Варто зазначити, що у грудні Ондрачека не пустили в Україну і оголосили персоною нон грата. Партія КПЧМ, в яку входить Ондрачек, максимально перешкоджала голосуванню в чеському парламенті щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС. Ондрачек є колишнім співробітником чехословацької Служби національної безпеки в інтерв'ю чеським ЗМІ він зізнавався, що брав участь у розгоні демонстрації в Празі в 1989 році. У січні цього року Ондрачек відвідав окупований Донецьк.

Сайт так званого "МЗС" самопроголошеної "ДНР" поширив інформацію про те, що крім депутата-комуніста, захід відвідали представники "Російської громади" чеської Острави та німецького Гамбурга, а також представники "Євразійської спільноти".

Крім того, під стінами готелю, де проходив захід, відбулася демонстрація проти "центру". Близько десятка активістів зібралися біля готелю зі стягами Євросоюзу й України і з плакатами: "Кремлівський театр", "Не хочемо терористичної організації ДНР у Чехії" та "Чеська маріонетка на службі у тоталітарного Мордора".

 

Як повідомлялося, МЗС України висловило  протест та вручило ноту посольству Чехії у зв’язку з реєстрацією у місті Острава чеськими органами влади так званого "Представницького центру ДНР".

МЗС Чехії у зв'язку з відкриттям "центру" заявило, що самопроголошена "ДНР" не може мати жодного дипломатичної місії чи консульського посту в Чеській Республіці. Відомство також направило листа Нелі Лісковій, яка називає себе "почесним консулом", з вимогою негайно припинити використання титулу "почесний консул".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.