Рада ЄС прийняла заявку Боснії і Герцеговини на членство в Євросоюзі

Вівторок, 20 вересня 2016, 12:29

Рада ЄС прийняла заявку Боснії та Герцеговини на вступ до Європейського союзу. Це - перший крок, щоб отримати статус країни-кандидата на членство в ЄС.

Про це йдеться у заяві на сайті Європейської ради.

"15 лютого 2016 року голова президії Боснії і Герцеговини Драган Човіч представив заяву Боснії і Герцеговини на членство в Європейському Союзі. Рада постановила втілювати процедуру у порядку, встановленому у статті 49 Договору про Європейський Союз. Таким чином, Єврокомісії пропонується представити свою думку", - йдеться у заяві.

Рада закликає Боснію і Герцеговину продовжувати свої зусилля щодо забезпечення ефективного здійснення реформ відповідно до графіка плану дій в тісній співпраці з ЄС, міжнародними фінансовими організаціями та представниками громадянського суспільства.

"Слід продовжувати також соціально-економічні реформи, реформи у сфері верховенства закону та публічного адміністрування. Рада закликає комісію продовжити доповідь про хід здійснення реформи, включаючи механізм координації", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, Боснія і Герцеговина 15 лютого офіційно подала заявку на членство в ЄС. Країна підписала договір про більш тісні стосунки з ЄС – Угоду про стабілізацію та асоціацію – в 2008 році.

Однак угода не була ратифікована до червня 2015 року, доки Німеччина і Британія не виступили з новою ініціативою заохочення економічного розвитку країни.

На шляху вступу до ЄС Боснія та Герцеговина відстає від сусідніх балканських країн.

Багато оглядачів вважають, що країна – політично та етнічно децентралізована, економічно нерозвинена – не вступить до ЄС раніше 2025 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.